Kasza jaglana jest jedną z bardziej popularnych kasz na polskich stołach. Ma ona same korzyści. Jest smaczna, tania i przede wszystkim zdrowa. Pozyskuje się ją z prosa i uznawana jest za jedną z najstarszych kasz Charakteryzuje się mnóstwem wartości odżywczych, które mają korzystny wpływ na nasz organizm.
Kasza jaglana – bogactwo z prosa
Proso uznawane jest za zboże, które ma wszystko czego potrzebuje człowiek do życia. Zawiera bardzo dużo błonnika, białka, minerałów i witamin. Kasza jaglana jest bogata w witaminy z grupy B, a zwłaszcza kwas foliowy, niacynę oraz witaminę B6. Zawiera również cynk, fosfor, wapń i żelazo.
Kasza jaglana – komu jest zalecana?
Regularne spożywanie kaszy jaglanej poleca się osobą, które cierpią z powodu niedoborów minerałów, a także tym, którzy mają problem z nadciśnieniem tętniczym, chorobami serca czy podwyższonym cholesterolem. Błonnik zawarty w kaszy jaglanej pomaga w zwalczaniu tak zwanego złego cholesterolu, przy jednoczesnym zwiększeniu ilości dobrego cholesterolu.
Dzięki magnezowi z kaszy jaglanej możliwe jest obniżenie ciśnienia tętniczego, co w konsekwencji może obniżyć ryzyko zawałów serca i udarów mózgu.
Warto dołączyć kaszę jaglaną do swojej zdrowej, zbilansowanej diety. Jagły zawarte w kaszy jaglanej mają bardzo duże ilości tryptofanu, który jest odpowiedzialny za regulacje cyklu dobowego. Dlatego też kasza jaglana jest polecana osobą, które zmagają się z problemami ze snem.
Spożywanie większej ilości kaszy jaglanej zalecane jest dla osób, które zmagają się z przeziębieniem, mokrym kaszlem i katarem, ponieważ wykazuje ona właściwości odśluzowujące i pomaga odprowadzić z organizmu nadmiar śluzu.
Kasza jaglana – zastosowanie
Najprostszym i najszybszym sposobem na zastosowanie kaszy jaglanej w kuchni jest wykorzystanie jej jako dodatku do obiadu, np. zamieniając ryż na kaszę w popularnej w Polsce zupie pomidorowej 🙂
Ale to nie wszystko. W bardzo prosty sposób można przerobić kaszę jaglaną na mąkę. Wystarczy ją zmielić/zblendować. Mąkę jaglaną można wykorzystać do zrobienia bezglutenowych naleśników, budyniów czy też słodkich wypieków.